Jezus en Budha

Jezus door boeddhistische ogen Ajahn Candasiri is senior non in de Amaravati boeddhistische klooster in Hertfordshire.

Zijne Heiligheid de Dalai Lama, spreken voor een publiek van capaciteit in de Albert Hall in 1984 Verenigd zijn luisteraars onmiddellijk met een eenvoudige verklaring: “alle wezens wil gelukkig; zij willen voorkomen dat pijn en lijden.” Ik was onder de indruk van hoe hij kon raken wat wij delen als menselijke wezens. Hij bevestigde onze gemeenschappelijke menselijkheid, zonder op enigerlei wijze ontslaan de duidelijke verschillen.

Toen uitgenodigd om te kijken naar Jezus door boeddhistische ogen, had ik gedacht dat ik een ‘vergelijk en contrast’ aanpak, eerder als een school essay zou gebruiken. Ik werd opgevoed als christen en draaide tot het boeddhisme in mijn vroege jaren dertig, dus natuurlijk ik heb ideeën over beide tradities: degene die ik groeide op in en draaide afgezien van, en de ene ik aangenomen en blijven uitoefenen binnen. Maar na herlezing sommige van de verhalen van het evangelie, ik wil Jezus weer ontmoeten met verse ogen, en te onderzoeken in hoeverre waarnaar de Boeddha en hij waren in feite die dezelfde leiding, hoewel de tradities van het christendom en het boeddhisme in het oppervlak om eerder anders kunnen worden weergegeven.

Een beetje over hoe ik kwam te zijn van een boeddhistische non geprobeerd te hebben met oprechtheid te benaderen mijn christelijke reis op een manier die was van betekenis binnen de context van het dagelijks leven, had ik een punt van diepe vermoeidheid en wanhoop bereikt. Ik was moe met de schijnbare complexiteit van dit alles; wanhoop is ontstaan omdat ik niet kunnen vinden elke manier van werken met de minder nuttig staten die zou kruipen, unbidden, in de geest: de zorg, jaloezie, knorrigheid, enzovoort. En zelfs positieve Staten kunnen omdraaien en transformeren zichzelf in pride of verwaandheid, die waren natuurlijk evenzeer ongewenst.

Uiteindelijk, ontmoette ik Ajahn Sumedho, een Amerikaans boeddhistische monnik, die net was aangekomen in Engeland na de training voor tien jaar in Thailand. Zijn leraar was Ajahn Chah, een Thaise monnik van de Forest traditie die, in weerwil van wat formele onderwijs, won de harten van vele duizenden mensen, waaronder een aanzienlijk aantal westerlingen. Ik woonde een tiendaagse retraite in Oakenholt Buddhist Centre, in de buurt van Oxford, en zat in doodsangst op een mat op de vloer van de zaal draughty meditatie, samen met ongeveer 40 andere retreatants van verschillende vormen en maten. Voor ons was Ajahn Sumedho, die de leer gepresenteerd en ons in meditatie, met drie andere monniken geleid.

Dit was een keerpunt voor mij. Hoewel de hele ervaring uiterst taai was – zowel fysiek en emotioneel – ik voelde me enorm aangemoedigd. De leringen werden gepresenteerd in een heerlijk toegankelijke stijl, en leek net gewone gezond verstand. Het deed zich voor mij niet dat het was ‘Boeddhisme’. Ook, ze waren enorm praktische en alsof om het te bewijzen, we hadden, direct voor ons, de professionals – mensen die had toegezegd te leven ze uit, vierentwintig uur per dag. Ik was volledig gefascineerd door deze monniken: door hun gewaden en geschoren hoofden, en door wat ik gehoord van hun Verzaker levensstijl, met zijn 227 Reglement van opleiding. Ik zag ook dat ze ontspannen en gelukkig waren – dat misschien het meest opvallende, en inderdaad iets raadselachtig, wat over hen was.

Ik voelde diep getrokken door de leer, en door de waarheid waren ze wijzen: de erkenning dat, ja, dit leven is inherent onbevredigend, we ervaren lijden of dis-gemak – maar er is een manier dat ons tot de beëindiging van dit lijden leiden kan. Ook, hoewel het idee nogal schokkend voor mij was, ik zag binnen het ontwaken van belang in het uitmaken deel van een monastieke gemeenschap.

Jezus zitten alleen in de woestijn in een houding van gebed Christus in de woestijn, na meer dan twintig jaar als een boeddhistische non, wat vind ik zoals ik Jezus in de evangelie verhalen tegenkomen?

Nou, moet ik zeggen dat hij komt over als het veel meer mens dan ik herinner me. Hoewel er is veel gezegd over hem dat de zoon van God, een of andere manier dat lijkt niet bijna zo belangrijk voor mij als het feit dat hij een persoon – een man van grote aanwezigheid, enorme energie en mededogen en significante paranormale begaafdheden is.

Hij heeft ook een grote gift voor het overbrengen van spirituele waarheid in de vorm van afbeeldingen, met behulp van de meest alledaagse dingen om te illustreren de punten die hij wil maken: brood, velden, maïs, zout, kinderen, bomen. Mensen niet altijd begrijpen in een keer, maar zitten met een afbeelding na te denken. Hij heeft ook een missie – te heropenen van de weg naar eeuwige leven; en hij is vrij compromisloze in zijn betrokkenheid bij, zoals hij het stelt, “uitvoeren van zijn vaders wil”.

Zijn ministerie is korte maar enerverende. Lezing door Mark’s account, ik voel me moe als ik de meedogenloze eisen op zijn tijd en energie voorstellen. Het is een opluchting om te vinden de occasionele verwijzing naar hem met tijd alleen of met zijn directe discipelen, en om te lezen hoe, net als wij, hij soms moet rusten.

Een verhaal dat ik zeer veel is van hoe, na een inspannende dag van het leer geven aan een enorme menigte, hij is goed in slaap in de boot die hen over de zee neemt. Zijn rust in reactie op de hevige stormen die zich voordoet als hij slaapt ik vind het meest nuttig wanneer dingen turbulente in mijn eigen leven zijn.

Ik voel me zeer gevangen omhoog in het drama van het allemaal; Er is een ding na de andere. Mensen luisteren naar hem, hou van wat hij te zeggen heeft (of in sommige gevallen zijn verstoord of geïrriteerd door het) en worden geheeld. Ze kunnen niet genoeg van wat hij heeft om te delen met hen hebben. Ik ben geraakt door zijn reactie op de 4000 mensen die, hebben drie dagen doorgebracht met hem in de woestijn luisteren naar zijn onderwijs, moe en hongerig zijn. Realiseren dit, gebruikt hij zijn gaven om brood en vis voor ze allemaal te eten te manifesteren.

Jezus sterft als een jonge man. Zijn ministerie begint wanneer hij dertig (ik zou graag willen weten meer van de spirituele training die hij ongetwijfeld vóór genoten dan), en eindigt abrupt wanneer hij alleen drieëndertig is. Gelukkig, voordat de kruisiging is hij in staat te instrueren zijn directe discipelen in een eenvoudige ritueel waarbij zij hun link met hem en elke andere herbevestigen kunnen (ik verwijs natuurlijk naar het laatste avondmaal) – waardoor een centrale focus van toewijding en vernieuwing voor zijn volgelingen, rechts tot aan het huidige tijdstip.

Ik heb de indruk dat hij niet bijzonder geïnteresseerd in mensen omzetten in zijn manier van denken is. Het is eerder een zaak van het onderwijzen van degenen die bereid zijn; interessant, vandaan vaak de mensen die hem uitzoeken heel verdorven of nederige achtergronden. Het is duidelijk aan Jezus dat zuiverheid is een kwaliteit van het hart, niet iets dat uit onvoorwaardelijke naleving van een reeks regels komt.

Zijn reactie op de Farizeeën wanneer ze zijn discipelen bekritiseren wegens het niet naleven van de regels van zuiverheid rond eten spreekt dit perfect: “Er is niets van buiten die kan besmetten hem een man” – en aan zijn discipelen hij is heel expliciet in wat er met voedsel gebeurt zodra het heeft zijn verbruikt. “Het is veeleer van binnen het hart die defilements voortvloeien.” Helaas, hij op dit punt gaat niet op om uit te leggen wat te doen over deze.

Wat we horen van zijn laatste uren: de proef, de treiteren, de lijdensweg en vernedering van ontdaan van naakt en genageld aan een kruis te sterven – is een buitengewone rekening van patiënt uithoudingsvermogen, van bereidheid om te dragen het ondraaglijke zonder een gevoel van schuld of kwade wil. Het herinnert me aan een simile gebruikt door de Boeddha om aan te tonen van de kwaliteit van metta of zachtaardigheid, hij verwacht van zijn discipelen: “zelfs als Rovers zouden je aanvallen en zag uit uw ledematen één voor één, moet u wijken tot toorn, je zou niet worden volgende mijn advies.” Een lange orde, maar een die duidelijk Jezus vervult tot in de perfectie: “vader, vergeef hen, want zij weten niet wat ze doen.”