Meditatie

Meditatie is een geestelijke en lichamelijke cursus van actie die een persoon gebruikt om te scheiden zelf uit hun gedachten en gevoelens om te worden volledig op de hoogte.

Het speelt een rol in vrijwel alle religies, hoewel sommige niet gebruik het woord ‘Meditatie’ te beschrijven hun bijzondere meditatieve of contemplatieve praktijk.

Meditatie hoeft niet altijd een religieuze element. Het is een natuurlijk onderdeel van de menselijke ervaring en steeds meer wordt gebruikt als een therapie om goede gezondheid te bevorderen en stimuleren van het immuunsysteem, zogenaamde mindfullness.

Iedereen die heeft gekeken een zonsondergang of een mooi schilderij en voelde rust en innerlijke vreugde, terwijl hun geest duidelijk wordt en hun perceptie scherpt, heeft een smaak van het rijk van meditatie.

Succesvolle meditatie betekent simpelweg – niet te oordelen, niet denken, gewoon bewust, op vrede en leven elk moment zoals het zich ontvouwt.

Wat is de boeddhistische meditatie?

In het boeddhisme probeert de persoon mediteren niet te krijgen tot een hypnotische staat of contact engelen of andere bovennatuurlijke entiteiten.

Meditatie impliceert het lichaam en de geest. Voor boeddhisten is dit vooral belangrijk als ze willen om te vermijden wat zij noemen ‘dualiteit’ en dus hun manier van mediteren betrekking op het lichaam en de geest als een enkele entiteit hebben moet.

In de meest algemene definitie is meditatie een manier van taking control van de geest, zodat wordt het vreedzame en geconcentreerd, en de meditator meer bewust wordt.

Het doel van de meditatie is om te stoppen met de geest haasten over in een doelloze (of zelfs een doelgerichte) stroom van gedachten. Mensen zeggen vaak dat het doel van meditatie is nog de geest.

Er zijn een aantal methoden van mediteren – methoden die zijn gebruikt voor een lange tijd en is aangetoond dat ze werken. Mensen kunnen mediteren op hun eigen of in groepen.

Mediteren in een groep – misschien op een retraite genaamd een sesshin of in een zaal van de meditatie of zendo – heeft het voordeel van een persoon te herinneren dat ze zowel deel van een grotere Gemeenschap van boeddhistische, en deel van de grotere Gemeenschap van wezens van elke soort zijn.